2020 4/9

HKScans satsning Gårdsinitiativet – Abbotnäs säteri

Abbotnäs Säteri är ytterligare en gård som medverkar i Gårdsinitiativet. Mellan Katrineholm och Flen hittas denna sörmländska pärla med både dikoproduktion, skogsbruk och en imponerande växtodling. Gården brukar totalt 550 hektar växtodling och förutom foderproduktion så odlar de även spannmål och oljeväxter för humankonsumtion. Abbotnäs drivs av Christin, Jan och sonen Mattias som blir andra generationen att ta över produktionen.

Teknik som underlättar arbetet och sparar in på kostnader är något som intresserar alla på gården. Att det ofta dessutom är till en fördel för miljön gör att de vågat satsa. N-sensor för kväveoptimering, fasta körspår, GPS-styrning och en automatisk kraftfoderutfodring är insatser som de tror har haft störst effekt på en minskad klimatbelastning och ökade intäkter på just deras gård. Precisionsodling är något som är högst aktuellt just nu. Att moderna maskiner och gödslingstekniker gör det möjligt att bland annat anpassa mängden kväve efter varje grödas behov och minska markpackningen till följd av tunga maskiner får dessa innovationer att vara intressanta för många. En klimatsmart växtodling med goda skördar och minskad miljöpåverkan är något många växtodlare strävar efter, inte minst Abbotnäs. 

Ofta går just klimat- och miljöinvesteringar hand i hand med en ekonomisk gynnsam investering vilket gör att både vår planet och gården i sig vinner på det. 


Här är en bild från i juni när Mattias var i full gång med att sprida mineralgödsel med hjälp av Yaras kvävesensor. Avkastningen på detta fält i blev tillslut 11 ton/ha av höstvetesorten Julius som säljs som kvarnvete.

Vill ni läsa mer om vad som händer på Abbotnäs Säteri kan vi tipsa om Mattias blogg som ni hittar här: https://blogg.atl.nu/abbotnas-sateri/

 

Postat den av Admin HKscanAgri.
Det här inlägget postades i Gårdsinitiativet. Bokmärk permalänken.