2020 11/9

HKScans satsning Gårdsinitiativet – Eksholmens gård

Eksholmens gård i Svedala, södra Skåne drivs sedan 20 år tillbaka av paret Piamaria och Jörgen Rasmusson. Gården har idag en betesbaserad uppfödning av lamm med 400 tackor. Totalt brukar de 115 hektar där de både bedriver vallodling och åkerbete samt sköter en naturbetesmark på 15 hektar.

På bilden ser ni Jörgen och Piamaria med deras betesmarker i bakgrunden.

Gården ligger långt i framkant gällande miljöområdet biologisk mångfald och har genomfört många insatser som både gynnat den egna produktionen men även djur- och insektslivet på gården. De har bland annat satt upp uggleholkar där kattugglor gärna boar och denna ökning av predatorer har minskat antalet smådjur som ibland gör att jord hamnar i grovfodret och försämrar kvalitén. En fuktig gammal svacka har gjorts om till en dagvattendamm där både grodor, ormar och sjöfåglar trivs. Rundbalar som blir över eller inte har tillräckligt hög kvalitet som foder till djuren placeras i utkanten av deras naturbetesmarker och tjänar som bostäder till insekter och andra nyttodjur.

Klövern i vallen lämnar de att blomma för att dra till sig pollinerare som även gör nytta och ökar skördarna för lantbrukare i närheten som odlar oljeväxter, klöverfrö och åkerböna. 

Att gynna den biologiska mångfalden gynnar alltså även gården och många andra lantbruk runt omkring. Att jobba med och inte emot insekter och andra smådjur är en förutsättning för att vi ska få ett produktivt lantbruk även i framtiden.

Postat den av Admin HKscanAgri.
Det här inlägget postades i Gårdsinitiativet. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.