2020 18/9

HKScans satsning Gårdsinitiativet – Snöborgs gård

Snöborgs gård, beläget i Dala-Järna är den fjärde gården som presenteras i Gårdsinitiativet. Förutom en gedigen potatis- och vallproduktion har de även en slutgödning av 300 tjurar per år. Janne och Ann Eriksson som driver gården har alltid ett kretsloppstänk i bakhuvudet vilket återspeglar många av de moderna och nytänkande lösningarna de investerat i och använder sig utav. Bland annat byggde dem Dalarnas största solcellsanläggning 2019 som producerar el både till deras egen gård men även till ytterligare 200 villor. Tjurarna utfodras bara med livsmedelsrestprodukter och gårdens egna ensilage. Drav från Kopparbergs bryggeri, deg- och pizzaspill från Orklas fabrik i Vansbro, foderpotatis från deras egna potatispackeri och lite rapsbiprodukter i form av Expro. Allt detta blandas i den egna fodermixen tillsammans med ensilage.

Att använda alternativa fodermedel är något som kan sänka gårdens klimatavtryck rejält. Expro och andra alternativa fodermedel har nämligen ett klimatavtryck på ca. 0,4 kg CO₂e/kg foder jämfört med sojamjöl som har ett avtryck på 4 kg CO₂e/kg foder eller rapsfrö som ligger på 0,8 kg CO₂e/kg foder*. Att byta fodermedel till en restprodukt som annars skulle gå till biogas eller komposteras gör alltså mycket för gårdens enskilda klimatavtryck och utsläpp av växthusgaser.
Fotograf: Caroline Göransson.

*Flysjö mfl. (2008). SIKs fodermedeldatabas samt Woodhouse, A. (2019). Foderdatabas: RISE rapport 2019:35.

Postat den av Admin HKscanAgri.
Det här inlägget postades i Gårdsinitiativet. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.