2021 28/4

HKScan Betesblogg april-maj 2021

Våren är ovanligt segdragen och långsam i år vilket har senarelagt årets betesutsläpp. Nu har en del besättningar ändå fått ut lite djur och därför börjar årets första betesblogg här på HKScans hemsida.

Som det ser ut idag, den 27 april, kommer betestillgången under de 15-20 första betesdagarna i maj bli mycket dåliga. Detta beror på de osedvanligt låga dagstemperaturerna i april kombinerat med talrika nattfroster. Gräsen har sin optimala tillväxtperiod vid dagstemperaturer mellan 8 till 20 grader. Under april månad har det varit få dagar med dagstemperaturer som nått upp över 8 grader. Dessutom har nattfrosten gjort att den lilla tillväxt som skett har tillbakabildats. De 10-dygns prognoser som finns tillgängliga visar äntligen på dagstemperaturer som stadigt ligger över 8 grader. Men fortfarande kommer dagstemperaturerna att ligga mellan 7 och 11 grader, det vill säga fortfarande en rätt långsam tillväxt. Hur kommer detta sannolikt att påverka lammen och tackorna? Hur kan du planera på bästa sätt? Vilka är mina djurgrupper och i vilken produktionsfas befinner de sig?

I bifogad pdf kan du läsa om följande:

Digivande tackor med 20-45-dagars lamm
Vilka är alternativen för mjölkande tackor med 20-45 dagars lamm?
Mjölkande tackor med lamm äldre än 45 dagar
Betande lamm 60-100 dagar gamla
Sintackor och lågdräktiga tackor
Hur blir vädret framåt och inverkan på strategi?
Slaktplanering

Här hittar du hela artikeln:

HKScan Betesblogg april maj 2021

Fakta: Gunnar Danielsson
Layout och bidrag text: Elisabeth Svensson 

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Betesbloggen, Får & Lamm. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.