2021 18/6

Marknadskommentar vecka 25

I veckan presenterade kommunikationsbyrån Food & Friends sin årliga matrapport om svenskarnas matvanor. I förra årets rapport konstaterades att pandemin har gjort stora avtryck i hur svenskarna äter, handlar och konsumerar mat. Avtrycken fortsätter även i år med några tydliga nya tendenser. 2021 är t ex året då det vegetariska ätandet minskar för första gången sedan Matrapportens start för 10 år sedan.
Några andra exempel på tendenser i rapporten:

  • 66{c4738f1e3438532479ab2e657e1ce0811c7eea42b5a0a870ca271f2109fe647c} säger att de kommer att bjuda hem vänner på middag oftare än tiden före corona
  • 33{c4738f1e3438532479ab2e657e1ce0811c7eea42b5a0a870ca271f2109fe647c} behöver och letar aktivt efter matinspiration, pga allt matlagande på hemmaplan
  • 80{c4738f1e3438532479ab2e657e1ce0811c7eea42b5a0a870ca271f2109fe647c} ser sig som allätare (ökning), 10{c4738f1e3438532479ab2e657e1ce0811c7eea42b5a0a870ca271f2109fe647c} flexitarianer (liten minskning), 3{c4738f1e3438532479ab2e657e1ce0811c7eea42b5a0a870ca271f2109fe647c} vegetarianer (stabilt) och 1{c4738f1e3438532479ab2e657e1ce0811c7eea42b5a0a870ca271f2109fe647c} veganer
  • När det gäller nöt- och grisköttskonsumtion så säger 65{c4738f1e3438532479ab2e657e1ce0811c7eea42b5a0a870ca271f2109fe647c} att de kommer att äta som vanligt under 2021 (ökning), 20{c4738f1e3438532479ab2e657e1ce0811c7eea42b5a0a870ca271f2109fe647c} att de kommer att minska sin konsumtion av kött (minskning), 4{c4738f1e3438532479ab2e657e1ce0811c7eea42b5a0a870ca271f2109fe647c} att de kommer att äta mer kyckling/fågel (ökning), 2{c4738f1e3438532479ab2e657e1ce0811c7eea42b5a0a870ca271f2109fe647c} bli vegetarian (stabilt)
  • 39{c4738f1e3438532479ab2e657e1ce0811c7eea42b5a0a870ca271f2109fe647c} anser att det viktigaste är att det är gott när man bestämmer vad man ska äta till middag (ökning) och 4{c4738f1e3438532479ab2e657e1ce0811c7eea42b5a0a870ca271f2109fe647c} att det viktigaste är att det är billigt (minskning)

Lamm
Det märks att vi grillar i form hög efterfrågan på lägg och racks. Vi ser behov av fler lamm i anmälan under juli – kontakta gärna Slaktanmälan. Nu är det också tid att göra slaktplanering för vecka 32 tom vecka 39, välkommen med din anmälan! Kontraktstillägg lamm vecka 25 sänks enligt plan med 1 kr/kg. Kom ihåg att vecka 26 påbörjas årets tilläggsbetalning för pälskinn (renrasiga gotlandslamm). Vecka 27 höjs ersättningen till 9 kr/djur vid söndags- eller före kl 06 hämtningar.

Nöt
Vi går in i ett fönster av sommarproduktion och bland annat har Lammhult stängt vecka 28-29. Vi kan kortsiktigt hamna på lite fördröjd hämtning med lokala variationer, men här ska tilläggas att vi har en bra försäljning och vi ser ett stort behov av kött i samband med skolstarterna i augusti. Notering oförändrad vecka 25.

Just nu sänder inköparna ut de så kallade ”Dikalvsbreven” och vi ser fram emot en ny förmedlingssäsong!

Gris
Marknaden enligt förväntat per var vi befinner oss i säsongen och tiden av corona-restriktioner. Vi hälsar Johanna välkommen tillbaka för tredje året som sommarvikarie för smågris och livkalvsförmedling. Hör av dig till Johanna om du kan sätta in några extra smågrisar på telefon xxxx. Notering oförändrad vecka 25.

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Marknadskommentarer. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.