2021 25/8

Betesbloggen, augusti-september

Denna gången handlar betesbloggen om planering av höstbete och lammens tillväxt på bete med eller utan kraftfodertillskott.

Här är rubrikerna för denna gång, klicka på länken sist på sidan för att läsa all information

Betets tillväxtpotential i höst

Lammtillväxt på bete utan kraftfodertillskott

Lammtillväxt på bete med kraftfodertillskott på 5 hg per dag

Lammtillväxt på bete med fri tillgång på kraftfoder

Lammtillväxt på bete med kraftfodertillskott på 2-3 hg per dag

Extra kraftfodertillskott i samband med avvänjning på bete

Rätt tidpunkt för kraftfodertillskott

Tips och fördelar med tillskottsutfodring på bete

*Väg lammen regelbundet under uppfödningen för att kontrollera att djuren mår bra och växer. Om tillväxten stannar upp är det läge att felsöka och sätta in åtgärder innan djuren har tagit för mycket skada.

*Lammens tillväxt stabiliseras och tillväxten ökar med tillskottsutfodring. *Slaktutbyte och klassning påverkas positivt.

*När tillväxtkurvan blir stabilare och kan du hålla din leveransplan till slakteriet och du får en kortare uppfödningsperiod. Du kommer sannolikt väga djuren färre gånger förutom färre tillsyns- och skötseldagar.

*Med tillskottsutfodring kommer lammen iväg till slakt tidigare. Beteslamm som går sent till slakt i september -oktober har minst 10-20{c4738f1e3438532479ab2e657e1ce0811c7eea42b5a0a870ca271f2109fe647c} lägre slaktintäkt jämfört med slakt i juli-augusti.

*En kortare uppfödningstid sparar arbete och minskar djurens resursförbrukning vilket är ekonomiskt fördelaktigt samt klimatsmart!

*Tillskottsutfodring hjälper till att säkra att skinnen blir av god kvalité. Vid en tidig slakt är det fördel att skinnen bereds och kommer snabbare tillbaka på säsongen och berederierna får jämnare belastning.

HKScan Betesblogg aug-sept 2021

Gunnar Danielsson och Elisabeth Svensson 

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Betesbloggen och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.