2021 3/12

HKScan Hampshire väcker intresse i Belgien

HKScan utvecklar och bedriver avel på Hampshirerasen. För fyra år sedan kontaktade en grisproducent i Belgien oss för att få testa rasen och jämföra mot andra. Hampshire föll bäst ut i testet, framför allt tack vare köttkvalitén men också för bra produktionsresultat. Andra viktiga egenskaper som de nämner för att välja Hampshire är att avkommorna blir starka och friska, och klarar sig på ett extensivare billigare foder.

Grisproducenten Bart Vanschoubroek driver gården ihop med sin bror Gert och är en av de största i Belgien med 5600 suggor på fyra gårdar. Tanken är dessutom att utöka med en gård till med 2500 suggor. Än så länge är det en mindre del av slaktgrisarna (600 i veckan) som har Hampshire som far men förhoppningen är att hitta fler kanaler att sälja köttet på för att kunna öka upp andelen. Köttet med Hampshire som far säljs som premiumkött under deras eget varumärke Norbel. För tillfället säljs köttet främst till oberoende slaktare och restaurang. De köper Hampshiregaltar från HKScan som de har på en seminstation som endast förser deras gård med Hampshiresemin. Förra veckan var de på besök i en av våra avelsbesättningar för att selektera galtar till sin produktion. Fokus ligger på högt avelsvärde för köttprocent samt exteriör för att få en slaktkropp som eftersträvas av slaktarna i Belgien. Galtarna ska också vara bärare på RN-genen. Ett roligt samarbete som vi hoppas ska utvecklas med tiden!

Affärsutvecklare Thomas Perkiö (HKScan), smågrisförmedlare Maria Rodriguez (HKScan), grisproducenten Bart Vanschoubroek, produktutvecklare/säljchef Bart Van Tricht och avelsansvarig Monica Hansson (HKScan)

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Kommunikation och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till "HKScan Hampshire väcker intresse i Belgien"