2022 11/2

Marknadskommentar vecka 7

Sverige fortsatt positivt och stärkt resultat 2021
Tack vare ökad försäljning av premiumprodukter under varumärket Scan, en påbörjad återhämtning av Foodservice-försäljningen och ett framgångsrikt Turnaround-program, förbättrade HKScan Sverige sitt rörelseresultat (jämförbar EBIT) med 3,9 miljoner euro till 22,9 miljoner euro under 2021.

2021 uppgick nettoomsättningen för HKScan Sverige till 700.4 miljoner euro, vilket är en ökning med 5,8% (inklusive valutaeffekt). Q4/2021 var 15:e kvartalet i rad som rörelseresultatet (jämförbar EBIT) förbättrades vilket resulterade i en ökning med 3,9 miljoner euro till 22.9 miljoner euro för helåret 2021.

”Jag är stolt och glad över att kunna presentera ett så starkt resultat, som vi uppnår tack vare det svenska teamets stora engagemang, våra starka varumärken och ett gott samarbete med våra leverantörer och kunder. Vi ställer om och levererar på våra mål trots utmaningar i vår omvärld och ökar våra marknadsandelar när det gäller kärnverksamheten”, säger Lars Appelqvist, Executive Vice President för HKScan Sverige.

Konsumenten efterfrågar i allt högre utsträckning svenskt närproducerat kött. Strategin att utveckla ett premiumsortiment inom kött och chark i kombination med att lyfta bassortimentet har fallit väl ut och bidrog till ökad försäljning av produkter under varumärket Scan. Dessutom förbättrades Foodservice-försäljningen i och med lättnader i pandemirestriktionerna och i tillägg till det bidrog även det koncernövergripande Turnaround-programmet och en ökad operativ effektivitet till det goda resultatet. Detta trots att resultatförbättringen saktade in under sista kvartalet, på grund av snabbt ökande kostnader för bland annat energi och råvaror.

”2022 fortsätter vi att fokusera på ytterligare resultatförbättringar och  utvecklingen till ett mångsidigt livsmedelsföretag”, säger Lars Appelqvist. ”Vi utvecklar kärnaffären med ansvarsfullt producerat kött från svenska gårdar ytterligare samtidigt som vi tillmötesgår konsumentens önskan om en varierad kost och möjligheten att kunna växla mellan olika proteinkällor. Via vårt nya affärsområde New Business så kan vi framöver även erbjuda fisk från Gårdsfisk och färdigrätter från Maten é Klar i vårt sortiment parallellt med en ny satsning på växtbaserade produkter under varumärket Scan”, säger Lars Appelqvist.

Nöt
God efterfrågan på nöt, både vad gäller detaljer och färs. Nu är det tid att planera slakten för kvartal 2. Du gör din anmälan via internettjänsten eller välkommen att ringa till slaktanmälan telefon 0771-500 500. Tillsammans med er ger vi kunderna säkra besked vilket bästa affärsmöjligheterna för alla i värdekedjan. Notering oförändrad vecka 7.

Lamm
Allt slutsålt på lamm. Vi tar gärna fler lamm i anmälan omgående. Vi är glada för flera nya leverantörskontakter under veckan – välkomna till HKScan! Notering höjs 1,50 kr/kg på lamm vecka 7. Får höjs 50 öre/kg.

Gris
Marknadssituationen på gris präglas av en försiktig efterfrågan från butik och konsument på framförallt karré och kotlett vilket är normalt i kvartal 1. Vi ser också en prispress från importerat på industrisidan och exportpriserna är för närvarande mycket låga. Detta tillsammans med kostnadsökningar i både primär och industriledet gör att grisaffären som helhet är ansträngd.

Vi hoppas att vi kan hjälpas åt och minska de överstora grisarna i slakten. Vecka 7 införs nya viktsintervall/avdrag som tidigare meddelats.

Trevlig helg!

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Marknadskommentarer. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.