2022 31/5

30 maj-13 juni Betesbloggen

Eftersom de flesta nu både fått regn och optimala dagstemperaturer för betestillväxt, 15-20 grader, så ser prognosen för betestillväxt under perioden mycket bra ut. Cirka 35-50 kg ts per hektar och dag, beroende på nederbörd och bördighet.

Rubriker denna gång
Kvalité på betet: Det största problemet just nu med beteskvalitén är att gräsen, speciellt i naturbetesmarken, startat sin period med stråskjutning och axgång. Tack vare de låga dagstemperaturerna,15-17 grader, finns det med rätt betesteknik en god möjlighet för ett högt betesutnyttjande även under den här perioden.

Betesskötsel: Det är viktigt att hålla betet kort och byta fållor ofta så att fåren kan utnyttja sin extrema förmåga till högt foderintag vid optimal beteshöjd, 5-8 cm . Betena återväxer snabbt och kan betas med 12-20 dagars mellanrum beroende på markens bördighet.

Lammens tillväxt: För alla som har lamm födda i mitten av april måste man nu börja tänka på att betesmängd och beteskvalitet ska vara tillräcklig för både lamm och tackor. Är betena för dåliga är det lätt hänt att tackorna konkurrerar ut lammen i kampen om det bästa betet. Vid 60-65 dagars ålder kan det vara dags att ta det första träckprovet på lammen.

Tillskott till lamm: Är inte beteskvalitet och betesmängd på topp, och det finns för låg andel av baljväxter och örter i betet är det hög lönsamhet på att ge lammen fri tillgång på kraftfoder i automat. Om vädret blir ogynnsamt åt endera håll så har du möjlighet att hålla dina lamm på tillväxt ändå via en grundgiva av pellets.

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Betesbloggen, Får & Lamm. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.