2022 28/11

HKScan ny delägare i dataplattformen Agronod

Startup-bolaget Agronod utvecklar en ny nationell dataplattform som på lantbrukarnas villkor möjliggör storskalig datadelning och utveckling av nya digitala lösningar. Bolaget är ett samägt initiativ mellan Lantmännen, Växa, Hushållningssällskapet och LRF. Nu får Agronod ytterligare förstärkning när Arla Sverige och HKScan Sverige kliver in som två nya ägare.
– Det är mycket positivt att Agronod nu kan bredda ägarbasen ytterligare och samla en väldigt stor del av svensk lantbruksnäring, säger Agronods vd Emilia Liljeström.

Agronod håller en snabb utvecklingstakt. I slutet av våren konkretiserade bolaget möjligheterna med samlad, strukturerad och delad data genom en pilotversion av ett nytt verktyg för automatisk klimatberäkning på gårdsnivå, Agrosfär. I september kom beskedet att Jordbruksverket beviljar finansiering i ett första steg på 50 miljoner kronor till Agronod för att utveckla en nationell dataplattform för delning av jordbruksdata. Nu sker nästa viktiga steg i utvecklingsresan: Agronod får förstärkning i ägarstrukturen i form av HKScan Sverige och Arla Sverige. 

– Dataplattformen vi utvecklar väcker stort intresse hos branschföretag, organisationer, myndigheter och lantbrukare. Att skapa konkret värde och nytta på gårdsnivå är centralt i det vi gör. Därför är det mycket positivt att Agronod nu kan bredda ägarbasen ytterligare och samla en väldigt stor del av svensk lantbruksnäring. Ägarkonstellationen står tydligt bakom vårt viktiga arbete med att möjliggöra ökad lönsamhet och hållbarhet för svenska lantbrukare genom datadelning, säger Emilia Liljeström, vd hos Agronod.

Läs hela pressmeddelandet här
Pressmeddelande: Agronod stärker upp med två nya ägare — Agronod

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Gårdsinitiativet, HKScan, Kommunikation. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.