2023 13/1

Marknadskommentar vecka 3

Gris

Efter en bra julförsäljning ser vi nu en tydlig inbromsning av efterfrågan på fläskprodukter i butikerna. Att efterfrågan backar något under första kvartalet är i sig inget ovanligt, men årets minskning är betydligt mer omfattande än tidigare och en direkt följd av konsumenternas tuffa ekonomiska situation och försämrade köpkraft.

Konsumenten letar aktivt efter basprodukter, lågpris och klipp i en mycket större grad än vi är vana vid. Det gör i sin tur att vi måste vara mer aktiva än någonsin med attraktiva kampanjerbjudanden och lågprisalternativ för att hålla ett fortsatt tryck i försäljningen och även säkra den svenska grisaffären på lång sikt. Samtidigt ligger inköpspriset på svensk gris på en historiskt hög nivå. För att kunna hålla det hårda kampanjtryck som krävs kommer vi därför att sänka noteringen för gris med 25 öre/kg i vecka 3.Nöt
Konsumenten har en tunn plånbok i januari och det påverkar valet i köttdisken. Efterfrågan på ädla, dyrare detaljer av nöt är fortsatt begränsad. Färs rullar fortsatt på bra. Har du missat att slaktplanera nöt för kvartal ett? Gör det nu! Vi vill ge kunderna en uppdaterad prognos så de vet vad de kan förvänta sig under första kvartalet. Ring slaktanmälan telefon 0771-500 500 eller logga in på internettjänsten www.hkscanagri.se.

Vi söker även köpare som kan ta emot mjölkraskalvar. Notering oförändrad vecka 3.

Lamm
Vår försäljning följer plan i nuläget. Vi följer noga utvecklingen hos kund och konsument för att styra rätt framåt vad gäller balans i slakt, priser, helfall och styckning.

Vi behöver fler lamm till slakt i februari! Ring slaktanmälan telefon 0771-500 500. Kontraktstillägg lamm höjs enligt plan 1 kr/kg och tillägg KRAV lamm 50 öre/kg vecka 3.

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Marknadskommentarer. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.