2023 24/2

Marknadskommentar vecka 9

Gris
Som en följd av konsumenternas tuffa ekonomiska situation och försämrade köpkraft sänks noteringen på slaktgrisar vecka 9. Konsumenternas fokus ligger även fortsatt i mycket hög utsträckning på lågpris och klipp. Vi ser även en tydligt minskad försäljning av premiumalternativen till förmån för mindre ädla detaljer och framförallt basprodukter.

Samtidigt som inköpspriset på svensk gris ligger på en historiskt hög nivå, måste vi alltså även fortsatt vara mer aktiva än någonsin med attraktiva kampanj- och lågpriserbjudanden för att hålla ett fortsatt tryck i kött- och charkförsäljningen. Detta är viktigt för att säkra den svenska grisaffären på lång sikt. För att detta ska vara möjligt sänker vi noteringen för gris med 25 öre/kg vecka 9.

Nöt
Marknaden är oförändrad och innebär att vi har en situation med klart lägre efterfrågan på ädla, och för konsumenter, dyra detaljer. I nötaffären blir detta allt mer kännbart. Notering oförändrad vecka 9.

Vi har nu öppnat utrymme för planeringsanmälan av nöt för kvartal 2 – välkommen med din anmälan!

Lamm
Vi har en stabil efterfrågan och är nöjda med balanser och det anatomiska läget just nu. Noteringen höjs 1,50 kr/kg vecka 9 på lamm (märkeskvalitet och ord tung) samt 2,00 kr/kg på ordinär lätt. Vi närmar oss slakt inför påsken, vi kör den höga produktionen vecka 12-13.

Kom ihåg att det är dags att planera slakten för vecka 16 tom 22.

Lästipsrykande färsk undersökning från Svenskt Kött: ”Nästan alla i Sverige äter kött”
Ny undersökning visar att nästan alla i Sverige mellan 18 och 84 år äter kött och instämmer i att svenskt kött gynnar lokala bönder och svensk matproduktion, läs gärna hela artikeln här via länken
Nästan alla i Sverige äter kött | Svenskt Kött (svensktkott.se

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Kommunikation, Marknadskommentarer. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.