2023 12/5

Uppdatering av Betesbloggen pga den svaga betestillväxten

Period 11 till 25 maj 2023. Den sista veckan har utsikterna för betestillväxt för de flesta gått från måttligt dålig till katastrofal. Det är heller inte mycket hopp om regn och förbättrad tillväxt de närmaste 10-14 -dagarna.

Gör en realistisk planering för den kommande 14 dagars-perioden
För de flesta med mjölkande tackor och/eller växande lamm är det viktigt att snabbt försöka göra en realistisk planering för situationen.

Hur mycket bete har jag stängslat eller kan stängsla?
Har jag ensilage kvar av rimlig kvalitet?
Hur mycket kraftfoder behöver jag de närmaste veckorna?
Hur mycket kraftfodertillskott per dag behöver tackorna på det här korta vårbetet?
Är mina tackor i så bra hull att de klarar sig utan tillskottsutfodring
på betet ?
Kan ungtackor och tackor med et lamm klara sig utan tillskott ?

Är djuren ute på bete går det troligtvis åt cirka 1 hektar per dag till 60 tackor med lamm. På 14 dagar blir det 14 hektar som behöver användas till 60 tackor med lamm. För de flesta innebär nog det här att all mark på gården måste betas. Både naturbetesmark och vallar egentligen avsedda för slåtter. De flesta vallar klarar dock bra att användas som betesvall först och slåttervall därefter, istället för motsatsen som är det vanliga. Till detta kommer att tackorna kan behöva ett tillskott cirka 5-6 hg kraftfoder per dag för att kompensera för den låga betesmängden per hektar. Under tackans maxlaktation från 20-45 dagar efter lamning är det viktigaste för både lammet och tackan att stötta tackan med så mycket och så bra foder som möjligt. Efter 45 dagar minskar tackans mjölkproduktion oavsett utfodring.

Vad är prognosen för betestillväxt och beteskvalitet under de kommande 14 dagarna?
För väldigt många kommer nog betestillväxten att ligga kring 2-5 kg ts/hektar och dag. Alltså i praktiken ingenting. Det som ändå är positivt är att den lilla mängd tillgängligt bete som finns per hektar, 100-300 kg ts, är av hög kraftfoderkvalitet. Proteinhalt och sockerhalt är hög och fiberhalten låg dvs ett fantastiskt bra foder för tackor och lamm. Den stora nackdelen med det här är att betesmängden är för låg för att ge ett tillräckligt foderintag för en mjölkande tacka. I praktiken behövs ett tillskott på 5-6 hg kraftfoder per dag för att hålla uppe mjölkproduktionen utan att tackorna magrar för mycket. Får i god kondition är dock extremt väl anpassade för att beta korta, näringsrika beten så får de tillräckligt stor areal så kan tackor i bra kondition, hullklass 4 och bättre även klara sig helt utan kraftfodertillskott.

Tips!
* Skall ni ha kvar djuren inomhus för att vänta på bättre bete så planera för att ha foder för 10-14 dagar.

*Nu är det viktigaste att lammen får tillräckligt med tillskott typ 3-5 hg/dag för att hålla tillväxten uppe. Kraftfodertillskott till tackan efter 45 dagar från lamning gör egentligen varken till eller från, om bara lammet äter tillräckligt med kraftfoder själv.

//Gunnar Danielsson med inspel av Elisabeth Svensson HKScan

Postat den av Admin HKscanAgri.
Det här inlägget postades i Betesbloggen, Får & Lamm. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.