2023 11/6

Uppdatering av Betesbloggen 11 juni

Överväg tidig avvänjning av aprilfödda lamm, 60-70 dagar efter lamning.

Läget kräver nya beslut
Under normala förhållanden är det sällan meningsfullt att avvänja beteslamm innan de blivit cirka 85 dagar gamla. Lammen blir inte fullt utvecklade idisslare förrän vid 25 kilos vikt och att avvänja beteslamm innan dess skapar bara nya problem. Men eftersom det inte är något regn i sikte den kommande veckan behövs annorlunda grepp för att klara upp situationen så bra som möjligt.

Argument för tidig avvänjning
Det starka argumentet för tidig avvänjning i år är att det tillgängliga betet inte längre räcker till för både tackor och lamm. Sinlagda tackor klarar sig bra att näringsförsörja sig på 1-2 cm beteshöjd, det innebär att det finns stora arealer där tackorna kan klara sig mycket bra. MEN de klarar sig bra på 1-2 cm beteshöjd om de SLIPPER försörja lammen med mjölk. Tänk på att nöt har svårt att försörja sig och beta på så låg beteshöjd eftersom de greppar betet med tungan och river loss gräset.

Lammen behöver kraftfoder nu
Tidigt avvanda lamm 50-70 dagar gamla, 20-25 kg lev vikt, försörjer sig efter avvänjning till 70-80 % på kraftfoder. Behovet av bra bete minskar alltså kraftigt, och det blir en tillfälligt dyr uppfödning av lammen. Förhoppningen är att det kommer regn inom 10-20 dagar och att foderkostnaden för den sista tredjedelen av slaktlammens liv då kan bli betydligt lägre.

En annan faktor att tänka på är att det är väldigt viktigt att lammen går kvar i samma hage före och efter avvänjningen. Att de vet var vatten, kraftfoder och skugga finns och att de känner sig lugna och trygga i miljön. Så lite förändringar som möjligt med bekanta lamm och syskon att ty sig till. Det kan vara lättare att ordna en sådan avvänjning nu istället för om en månad. Även om betestillgången är dålig nu så kan den vara betydligt sämre om en månad.

Avvanda lamm på bete
Vi underskattar oftast den tillgängliga betesmängd som finns på torra beten. Både tackor och lamm är väl anpassade för att tillgodogöra sig spätt, torrt bete. Eftersom betestillväxten är så långsam i år går också förvedningen av växterna långsamt.  Beteskvalitén är betydligt bättre än vad man tror när man tittar på det torra och bitvis brunbrända betet. Vissna, avbrända blad på betet har i princip samma näringsvärde som när de var gröna. Det är bara vi människor som tycker det ser tråkigt ut. Avvanda lamm håller sig friska och trivs väldigt bra på torra beten, bara de får tillräckligt med stödutfodring. Det finns mycket mer torra blad och skott än man tror för lammen att hitta.

Det finns ingen anledning att vara rädd för en extrem parasitbelastning på betet när regnet väl kommer. Det hände inte 1992 eller 2018 och det hände inte september 2022 heller. Det finns inget som tyder på mer parasiter på augustibetet än normalt om vi får ett väderomslag i juli.

Summering
Avvänj lammen och låt dem gå kvar i fållan – flytta på tackorna.
Köp hem kraftfoder och vänj in lammen på det nya fodret.
Räkna med att lammen ska ha ca 1 kilo per lamm och dag tills regent kommer. Då kan givan halveras förutsatt att det finns bete.
Kontrollväg några utvalda lamm regelbundet.
Överväg gasbrandsvaccinering av lammen om de inte har fått skydd via tackan.

//Gunnar Danielsson och Elisabeth Svensson på HKScan

Postat den av Admin HKscanAgri.
Det här inlägget postades i Betesbloggen. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.