2023 17/10

Lammresa september 2023

I september ägde den årliga kunskapsresan lamm rum. I år var det flera intressanta besöksmål i södra Sverige och ett nytt grepp där vi också besökte ett antal nötgårdar. Det finns massor av spännande kunskap att utbyta mellan djurslagen upptäckte vi snabbt!

Av Elisabeth Svensson, Affärschef Lamm HKScan

Kontraster dag ett
Resan startade med besök hos Nils som har en storskalig, effektiv och mekaniserad lammuppfödning på stall. Vikten av tillväxt och hålla koll på kostnader och åtgång av foder mm var ledord hos Nils. Vi imponerades av en digital hanteringskedja och fungerande hanteringsrutiner. Nästa stopp blev hos Gunnar och Eva som bedriver en betes- och utomhusbaserad produktion med enkla stallar. I produktionen läggs stor vikt vid fungerande, robusta djur med fokus på förutsägbarhet och låg tidsåtgång. Imponerande djur och beten!

Besök hos nötleverantörer
Hos familjen Johansson såg vi kopplingen mellan kraven på en fungerande diko respektive produktionstacka. Andra viktiga aspekter kring hålla en god beläggning i boxarna för ökad lönsamhet samt vikten av daglig viktuppgång. Hos Rickard fick vi lära oss mera om vall och Nutre Fibre. Imponerande avkastning och sparad körning och pengar på längre intervall innan behov av omläggning! Vallen är baserad på mjukbladiga rörsvingelgräs och har ett djupare rotsystem vilket är fördel vid torrare klimat.

Dagen avslutades hos Pråmhuset och CC Wool som visade slutgödningslamm på Rocket Fuel (vallblandning) samt Rappa Smart Fenching och Ullsortering. Tack för gästfriheten att vi fick stanna på middag!

Flöden och hantering
Sista dagen var det tema planering, säkra flöden och arbetsmoment. Fredrik på Olof Lars Gård berättade om väl genomarbetade arbetsplaner för de anställda och gruppering och placering av djurgrupper för att skapa effektivitet, stallutnyttjande, minimal körning, god arbetsmiljö och djurhälsa. Minskat spill av foder, tid och resurser är bra både för plånboken och miljön!

Efter ett roligt stop på Gekås i Ullared fick vi se hanteringsutrustning för lammproducenter hos Rickard och Slättö Kvarn. Vi fick också en utbildning i bedömning av levande djur – bra frågor och diskussioner!

Tack
Tack till alla som tog emot oss på besök, tack till alla deltagare samt Sennans Buss med chaufför Henrik samt Svabesholms Kungsgård och Rödalix Camping för utmärkt logi!

Är du nyfiken och vill hänga med nästa gång? Kontakta Rådgivare Robert Nilsson eller Elisabeth Svensson.

Postat den av Charrlotta Abrahamsson.
Det här inlägget postades i Kommunikation. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.