2022 29/8

HKScan Betesbloggen

Nummer 6 år 2022 och perioden 26 augusti tom 4 september

Betestillväxten under sommaren
Efter en långsam betesstart i maj och ett bra bete i juni har det efter midsommar blivit väldigt varierande betestillväxt i olika delar av landet.  Vissa delar har haft jättebra tillväxt, vissa har haft normal tillväxt, vissa har haft halvdålig tillväxt och vissa har haft det sämre än 2018. Det här visar väl hur svårt och ryckigt det är med betesproduktion. Man måste vara beredd på alla situationer från bra betestillväxt till ingen betestillväxt alls.

Betestillväxt under den kommande perioden
Förra veckans åskväder gav tyvärr mest regn på de ställen som redan hade god betestillväxt, medan de torrare delarna av landet, med några få undantag, fick mycket små mängder. Det här ger en fortsättning under perioden med god betestillväxt på många håll och stadigt försämrad betestillväxt i östra och södra delarna av landet. Men även om det ser mycket dystert ut, på många håll,  för tillfället är det viktigt att komma ihåg att det är en stor del av betessäsongen kvar. Det finns mycket oavvänd näring och träck i betesmarken och kommer det bara rejält med regn så kan betet bli väldigt bra i september och oktober.

Bete till växande lamm på torra beten
Växande lamm på 20-35 kg kan få i sig en förvånansvärt stor andel av sitt dagliga foderintag från korta, 2-3 cm, nedtorkade beten. Kompletteras detta med en kraftfodergiva på 5 hg per dag kan tillväxten ligga kring 250-300 gram om dagen. Förutsatt naturligtvis att lammens tillväxt inte hunnit stanna av redan. Tyngre lamm uppemot 40-45 kg kan ha det svårare på korta beten eftersom de har ett betydligt högre dagligt foderbehov.

Bete till tackor på torra beten
Tackor med lamm är väl anpassade för att under kortare perioder på 1-2 veckor klara sig bra även på korta, 2-3 cm, nedtorkade beten. Men det får inte bli för långa perioder så de går över den gräns där deras lagrade näring i hull och muskler tar slut. Av praktiska skäl är det sällan man stödutfodrar tackor med lamm på bete. Vid betesbrist är det normalt lättare att vänja av lammen och sen stödutfodra dessa separat. Det är fortfarande långt kvar på betessäsongen och förhoppningsvis blir det regn och bra bete i september och oktober som kan rädda upp tackornas kondition. Vid avvänjning pga betesbrist är det viktigt att komma ihåg att lammen inte är idisslare förrän vid 25 kg levande vikt. Har man många lamm under 25 kg måste man ge kraftfoder innan avvänjningen för att anpassa lammen och sen också ge kraftfoder efter avvänjningen. Alternativt kan man vänta med avvänjning till lammen kommit över 25 kg och istället stödutfodra tackor med lamm med ensilage och eller kraftfoder.

Slaktlammen just nu
Vi ser att en hel del har det kämpigt med att få upp lammen i vikt och anmälan senareläggs. Tänk på att lamm som vuxit långsammare och är äldre får ett lägre slaktutbyte – var inte rädd att öka på ca 2 kg i levande vikt inför slakt. Väg alltid lammen i god tid innan leverans!

Förmedling lamm
Vi är nu i skiftet att börja förmedla vinterlamm snarare än avvanda lamm. Det har gått bra för att vara första säsongen och vi kommer sannolikt fortsätta även nästa år. Vi har en uppdaterad prislista lämpad för prissättning vinterlamm. Vi har köpare av vinterlamm runt-om i hela landet – hör av dig om du har grupper att förmedla!

//Gunnar Danielsson med inspel av Elisabeth Svensson på HKScan

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Betesbloggen, Får & Lamm. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.